Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Γνώριζες ότι ο καφές…









Αν δε μπορεί να ανοίξει το μάτι σου το πρωί αν δεν πιεις πρώτα έναν καφέ..
Αν ο καφές είναι η πρώτη επιλογή της παρέας σου σε κάθε έξοδο..






Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να μάθεις πως...
     

…η διάδοση του καφέ βοηθήθηκε πολύ από την εξάπλωση του Ισλάμ. Στο Ισλάμ απαγορεύεται η κατανάλωση αλκοόλ, αλλά ο καφές είναι αποδεκτός. Όταν ο καφές ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη ήταν γνωστός ως ‘’αραβικό κρασί’’.
…ο καφές το πιο διαδεμένο ποτό, μετά το νερό, στον πλανήτη δεν είναι ούτε το γάλα, ούτε το τσάι, ούτε η μπύρα, αλλά ο καφές!
…ο καφές ‘’ξεκινάει τη ζωή του’’ πάνω σε δέντρα που μπορεί να φτάσουν και τα 10 μέτρα ύψος, αλλά για μεγαλύτερη ευκολία,οι αγρότες προτιμούν τις καλλιέργειες που φθάνουν το ένα μέτρο.

…όλη η σοδειά του καφέ καλλιεργείται σε θερμό κλίμα, ανάμεσα στους Τροπικούς του Καρκίνου και του Αιγόκερου. Η μόνη πολιτεία των ΗΠΑ όπου μπορεί να καλλιεργηθεί ο καφές είναι η Χαβάη.

…η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή καφέ είναι η Βραζιλία, όπου παράγεται το 30 με 40 % του καφέ παγκοσμίως.

…ένα δέντρο καφέ χρειάζεται πέντε έτη για να ωριμάσει. Επίσης, η μέση ετήσια παραγωγή ενός δέντρου είναι περίπου μισό κιλό καβουρδισμένου καφέ.

…οι σπόροι του καφέ συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά καθαρίζονται ώστε να μείνει μόνο ένα πράσινο φασόλι. Όταν φτάσει στο εργοστάσιο τον ψήνουν στους 260 βαθμούς Κελσίου μέχρι να «σκάσει» δύο φορές, οπότε και αποκτά το κλασσικό του χρώμα και διπλασιάζεται σε μέγεθος.

…εσπρέσο δεν είναι ποικιλία ή τρόπος καβουρδίσματος καφέ, αλλά ο τρόπος κατά τον οποίο προετοιμάζεται σαν ρόφημα, δηλαδή το «χτύπημα» λεπτοαλεσμένου καφέ με καυτό νερό υπό πίεση.

…ο George Washington εφηύρε τον στιγμιαίο καφέ το 1906. Προφανώς, όχι ο γνωστός Αμερικανός πρόεδρος, αλλά ένας συνονόματός του από την Γουατεμάλα.

…οι πρώτοι που ανακάλυψαν τις επιδράσεις της καφεΐνης, σύμφωνα με τον μύθο, ήταν Αιθίοπες βοσκοί, οι οποίοι παρατήρησαν πως οι κατσίκες τους «χόρευαν» όταν έτρωγαν τα μούρα από το φυτό καφέ.

…αρχικά ο καφές τρωγόταν. Κάποιες φυλές στην Αφρική αναμείγνυαν τα κόκκινα μούρα του καφέ με λίπος και δημιουργούσαν με αυτό τον τρόπο μπάλες ενέργειας!

…πώς λειτουργεί η καφεΐνη; Στον εγκέφαλο υπάρχει μια ουσία, η αδενοσίνη, η οποία όταν βρεθεί κοντά στους αισθητήρες αδενοσίνης προκαλεί υπνηλία. Όταν όμως εμφανιστεί η καφεΐνη ενώνεται στους συγκεκριμένους αισθητήρες, «εκτοπίζοντας» την αδενοσίνη. Εν συνεχεία, ο βλεννογόνος αδένας νομίζει ότι υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη και δίνει εντολή για παραγωγή αδρεναλίνης. Παράλληλα, η καφεΐνη ανεβάζει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον οργανισμό, προκαλώντας αυτό που λέμε και caffeine high.

…το πρώτο κατάστημα καφέ που άνοιξε στην Ευρώπη, ήταν στην πόλη της Βενετίας. Αυτό το πρώτο κατάστημα καφέ άνοιξε το 1863 και σέρβιρε κυρίως πλουσίους της εποχής.

…η πρώτη επιχείρηση διανομής καφέ, η Chase and Sanborn, προς τα τέλη του 1800, συμπεριλάμβανε στις συσκευασίες του καφέ οδηγίες για το πώς να διαβαστεί το φλιτζάνι!

…ένας μέσος άνθρωπος που πίνει καφέ, ξοδεύει αρκετά χρήματα στον καφέ κάθε έτος για να αγοράσει ένα εισιτήριο αερογραμμών μετ' επιστροφής στο Παρίσι.

…ένας μέσος άνθρωπος που παραγγέλνει καφέ στα όρθια θα ξοδέψει τουλάχιστον 15 ώρες ετησίως περιμένοντας τον καφέ του
.

…μετά το πετρέλαιο, ο καφές είναι το πιο εμπορεύσιμο προϊόν στον πλανήτη. Προφανώς οι άνθρωποι ελκύονται ανεξήγητα από τα μαύρα υγρά.

...ο καφές κρατάει τον άνθρωπο ξύπνιο πολύ λιγότερο χρόνο από ό,τι συμβαίνει αν καταναλώσει ένα μήλο!

...δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

...ο καφές προστατεύει από τον ήλιο και παράλληλα μειώνει τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα, αποτελώντας ένα από τα καλύτερα… ανηλιακά.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου