Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Μαυσωλείο για μια αγαπημένη σύζυγο..

   Μιλάμε φυσικά για το Τατζ Μαχάλ, το πιο όμορφο κτίριο της Ινδίας.

  Δεν είναι μόνο η μαγευτική του ομορφιά που μας γοητεύει αλλά και η συγκινητική ιστορία της δημιουργίας του. Η ύψους 72 μέτρων κατασκευή  μοιάζει τόσο άυλη που έχει μια αιθέρια ποιότητα. Ένας μεγάλος τρούλος, οποίος περιβάλλεται από επτά μικρότερους σε μια αναπαράσταση γυναικείας μορφής, αντικατοπτρίζεται με την σειρά του σε μια απλή λωρίδα ακίνητου νερού αποτελώντας μια εικόνα τέλειας αρμονίας. Η δημιουργία του Τατζ Μαχάλ είναι μια ιστορία αντάξια της φαντασίας ενός ρομαντικού ποιητή και ο μύθος έχει περαιτέρω διανθύσει την ιστορία.
   Ο μουσουλμάνος Μογγόλος αυτοκράτορας Σαχ Τζαζάλ και η αγαπημένή του σύζυγος Αρτζουμάντ Μπανού Μπεγκούμ, την οποία ο ίδιος αποκαλούσε Μουμτάζ Μαχάλ (μαργαριτάρι του παλατιού), βρίσκονται στο κέντρο της ιστορίας. Ο Σαχ Τζαζάλ ήταν ακόμη πρίγκιπας, όταν παντρεύτηκε στις αρχές του 17ου αιώνα με την όμορφη δεκαπεντάχρονη! Ο κυβερνήτης, που διοικούσε την χώρα από το 1628 έως το 1658, την πρόσθεσε στο χαρέμι του, αλλά δεν υπήρχε αμφιβολία ότι όλη του λατρεία απευθυνόταν σε αυτήν. Καθόταν πάντα πίσω του στις επίσημες περιστάσεις, και τον συνόδευε στις περιοδίες του.Του χάρισε οκτώ γιους και έξι κόρες. Λίγο μετά τη γέννηση του τλευταίου πέθανε. Λέγεται ότι η σκουρόχρωμη κόμη του αυτοκράτορα άσπρισε αμέσως πάνω από το νεκρικό της κρεβάτι. Αμέσως μετά το θάνατό της, εκείνος καθιέρωσε μια περίοδο πένθους δύο ετών.
       Για να εκφράσει την θλίψη του ''σε πέτρα'' αποφάσισε να αναγείρει το Τατζ Μαχάλ! Στρατολόγησε τεχνίτες από την Περσία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Πόλη της Σαμαρκάνδης. Με την εσωτερική διακόσμηση επιφορτήθηκε ένας Βενετός καλλιτέχνης, ο οποίος σχεδίασε την σαρκοφάγο που τοποθετήθηκε πάνω από τον τάφο. Ένα Γάλλος χρυσοχόος διαμόρφωσε την ασημένια πύλη εισόδου. Χρειάστηκαν 22 χρόνια και 20.000 εργάτες για να ολοκήρωθεί η κατασκευή.
    Η Ινδία έχει ανακυρήξει αυτό το σπουδαίο κτίριο εθνικό μνημείο και, ενώ όλοι οι υπόλοιποι το βλέπουμε σαν ένα μαγικό παράδειγμα ινδικής αρχιτεκτονικής.
  
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου