Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Χρωστάς κι εσύ της Μιχαλούς;;;

  Η πικρή αλήθεια είναι πως τώρα με την οικονομική κρίση οι Έλληνες τα έχουμε βρει αρκετά σκούρα.. 'Αλλος χρωστάει το νοίκι, άλλος στην τράπεζα, άλλος στη ΔΕΗ, άλλος στο γείτονα και οι πιο πολλοί σε όλους!!
   Η έκφραση που χαρακτηρίζει, και σίγουρα όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει για να περιγράψουμε, έναν άνθρωπο που χρωστάει παντού είναι ''αυτός χρωστάει της Μιχαλούς''. Όμως αυτή η έκφραση είναι μάλλον υπερβολική! Διαβάζοντας το λόγο για τον οποίο έχει επικρατήσει αυτή η έκφραση θα καταλάβετε, ότι όπου, και όσα και αν χρωστάτε είστε πολύ τυχεροί που δε χρωστάτε στην Μιχαλού!!!
   Στα χρόνια του Όθωνα, βρισκόταν σε κάποιο σοκκάκι στο Ναύπλιο η ταβέρνα της εν λόγω κυρίας. Παραδόπιστη και εκμεταλλεύτρια, από τον καιρό που πέθανε ο άντρας της, είχε μια περιορισμένη πελατεία, που τους έκανε πιστωση για ένα χρονικό διάστημα, μετά το τέλος του οποίου έπρεπε να εξοφληθεί ο λογαριασμός. Αλίμονο σε κείνον που δε θα ήταν συνεπής.Η Μιχαλού, κυριολεκτικά τον εξευτέλιζε. Ανάμεσα στο πλήθος των οφειλετών ήταν και ένας ευσυνείδητος, που του ήταν αδύνατο να βρει τρόπο να την εξοφλήσει, γιατί δεν είχε εκείνο τον καιρό δουλειά. Η αξιαγάπητη κυρία Μιχαλού δεν έβρισκε κανένα λόγο να είναι πιο ελαστική μαζί του (κάτι σαν το ΔΝΤ με την Ελλάδα). Τα λόγια που έλεγε γι 'αυτόν είχαν κάνει τον άθρωπο να γυρίζει μέρα και νύχτα στους δρόμους παραμιλώντας. Όταν κάνεις ρωτούσε να μάθει τι είχε πάθει, όλοι απαντούσαν : « Αυτός χρωστάει της Μιχαλούς ».
 Από τότε έμεινε αυτή η φράση...
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου