Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ολοκληρώνεται η συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και την ομιλία του πρωθυπουργού στις 18:30 ολοκληρώνεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Με το πέρας της συζήτησης, θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην νέα κυβέρνηση, υπό τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.



 Πλήρη στήριξη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ταυτόχρονα έκανε λόγο για ένα αφανή πόλεμο που γίνεται κατά του πρωθυπουργού, μέσα και έξω από την χώρα.

«Παράλληλα με τις προσπάθειες αυτής της κυβέρνησης για να πάει μπροστά η Ελλάδα, υπάρχει ένας αφανής υπόγειος πόλεμος, με στόχο τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, μέσα και έξω από τη χώρα, πάνω από τα κεφάλια του ελληνικού λαού και αυτοί που τον κάνουν δεν έχουν ονοματεπώνυμο» τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.

Ταυτόχρονα, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι «το 1994 ο Λουκάς Παπαδήμος έδωσε αποφασιστικά μια τιτάνια μάχη και την κέρδισε, για να μην υποτιμηθεί η δραχμή, παρά τις τεράστιες κερδοσκοπικές πιέσεις».

«Η κοινωνία έχει υποχρέωση να έχει μνήμη και να αντιστέκεται στις λοβοτομές. Υπάρχουν δυνάμεις που δρουν υπόγεια, παίζουν ή φλερτάρουν με την εμβάθυνση της κρίσης» σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Προσωπικά αισθάνθηκα την ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ακόμα και αν η μάχη χαθεί. Και άλλοτε το έκανα. Αισιοδοξώ ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει υπεύθυνα τη δουλειά της και θα παραδώσει στο πολιτικό σύστημα».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την «ανάγκη συνεννόησης για να βρούμε λύσεις, που, μετά την ανάσα της Παρασκευής, θα μας οδηγήσουν να βρούμε και άλλες ανάσες» προσθέτοντας ότι «ακούω φωνές που, μη έχοντας τι να πουν, σκαρφίζονται διάφορα για το χρόνο των εκλογών».

Ο κ. Γιαννίτσης επέκρινε όσους μιλάνε για απώλεια εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι «η εθνική κυριαρχία κερδίζεται με πολιτικές που προσφεύγουν λιγότερο στα δάνεια, με πολιτικές που κατανοούν μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει η δανειοδότηση».

«Στη χώρα μας είναι οι ίδιες φωνές που καταγγέλλουν την παγκοσμιοποίηση και ζητούν νέες πολιτικές που απαιτούν νέα δάνεια και εξαρτήσεις» είπε. Τέλος, αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του προσδιόρισε πέντε άξονες: Βελτίωση της λειτουργίας του «Καλλικράτη» και χορήγηση δανείων με χαμηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί των ΟΤΑ, επενδύσεις για τη τόνωση της απασχόλησης, συρρίκνωση της γραφειοκρατίας και μεγαλύτερη κοινωνική δράση.

Θα περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του την κυβέρνηση Παπαδήμου ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, όχι όμως και τους υπουργούς που συμμετέχουν σε αυτή και «υπηρέτησαν την χουντική Δεξιά ή είναι γνήσιοι απόγονοι του δικτατορικού καθεστώτος». Αυτό ανέφερε ο κ. Καστανίδης σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, με την οποία ερμηνεύει την ψήφο του και καθιστά σαφή τη θέση του ότι για μεν την κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας πως αυτό επιβάλλει το εθνικό καθήκον του.

Εξηγεί, όμως, πως «αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας».

«Είναι καθήκον μας σήμερα να ξεπεράσουμε τα δόγματα του παρελθόντος και να προτάξουμε το εθνικό συμφέρον. Είναι απολύτως αναγκαίο να υποστηριχθεί η εθνική προσπάθεια χωρίς υπεκφυγές και μισόλογα από όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν ότι η παραμονή μας στην Ευρωζώνη είναι η μόνη λύση με την οποία η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τις σκοπιμότητες» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης συνεργασίας.

«Ζητούμενο για την κυβέρνηση εθνικής ευθύνης» συνέχισε «είναι όλοι οι Έλληνες να νιώσουν πάλι ασφαλείς, να πιστέψουν ότι υπάρχει ελπίδα και προοπτική. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε τη χώρα στη ζώνη του ευρώ και να τηρήσουμε τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου. Είναι υψηλές αυτές οι προσδοκίες και όλοι καλούμαστε να κάνουμε υπέρβαση. Σε ώρες κρίσιμες ένα μετράει. Η σωτηρία της πατρίδας και όχι η κομματική μικροψυχία. Αυτά είναι συμπτώματα μιας πολιτικής που έχει πεθάνει».

Σε αυτό το σημείο, ο υπουργός Ανάπτυξης συμπλήρωσε:

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα δεν είναι μόνο δημοσιονομική ή κρίση χρέους. Είναι και μια δοκιμασία της πολιτικής, κοινωνικής, θεσμικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου για μια πολυμέτωπη προσπάθεια που ζητά υπέρβαση. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Το πώς θα την γράψουμε θα επηρεάσει τις νέες γενιές και αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη που βαραίνει τις δικές μας πλάτες».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του υπουργείου του, ο κ. Χρυσοχοΐδης εστίασε ιδιαίτερα στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε: «Έχουμε χρέος να μην υποχωρήσουμε μπροστά στο βάρος των ευθυνών και τις αμφιβολίες και να δικαιώσουμε τις τεράστιες θυσίες που έκανε ήδη ο ελληνικός λαός».

Έκκληση τόσο στους εταίρους μας όσο και στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις να συνδράμουν εποικοδομητικά, ώστε να προβληθούν και να αξιοποιηθούν τα θετικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος, απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας. «Αναμένουμε από τους εταίρους μας να σταματήσουν την κακοφωνία περί εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη. Αυτή η ρητορική αποθαρρύνει τους επενδυτές» επισήμανε και απευθυνόμενος στις εσωτερικές πολιτικές δυνάμεις τις κάλεσε να παλέψουν για να αποκαταστήσουν «τη διεθνή εικόνα της χώρας που έχει τρωθεί επικίνδυνα».

«Τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν δύσκολες εξελίξεις. Χρειάζεται ετοιμότητα και διεθνής παρουσία της χώρας. Οφείλουμε όλοι να σταματήσουμε την μονόπλευρη παρουσίαση όλων των αρνητικών πλευρών της χώρας. Να θυμίσουμε ποια είναι τα θετικά, και είναι πολλά, αυτής της χώρας και να τα προβάλουμε. Σε αυτή τη προσπάθεια είναι απαραίτητη η ευρύτερη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων» τόνισε.

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Δήμας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα έχει κρυστάλλινη θέση και δεν κάνει εκπτώσεις στην εθνική κυριαρχία της, στέλνοντας σαφές μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ΠΓΔΜ ότι η ενταξιακή τους προοπτική περνά μέσα από το σεβασμό και την τήρηση των διεθνών συμβάσεων και κανόνων.

Επισήμανε ότι «η επίτευξη προόδου στο κυπριακό θα έδινε σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας», τόνισε ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, ενώ χαρακτήρισε αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας να αξιοποιήσει τον πλούτο της και να οριοθετήσει τις ΑΟΖ.

«Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο όλοι μαζί πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να την βάλουμε στην ανάπτυξη. Πρέπει να πάψουμε να προβάλουμε μόνο την κακή της εικόνα και να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη. Κάθε ένας από εμάς διαμορφώνει και την εικόνα της χώρας. Με αυτοπεποίθηση ας της δώσουμε την θέση που της αξίζει» κατέληξε ο κ. Δήμας.

«Αυτή η κυβέρνηση θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκατάσταση του κύρους της Ελλάδας» προέβλεψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Η αποστολή της, επανέλαβε, είναι συγκεκριμένη και χρονικά οριοθετημένη και οφείλει κατά τον κ. Αβραμόπουλο να προσηλωθεί στους καθορισμένους στόχους της: Την εκταμίευση της 6ης δόσης, την υπογραφή της συμφωνίας που απορρέει από τις πρόσφατες αποφάσεις των αρχηγών των ευρωπαϊκών κρατών και μετά εκλογές.

Απαντώντας σε εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Άμυνας σημείωσε πως «την κυβέρνηση την επέβαλε η εθνική ανάγκη μπροστά στο γκρεμό, ο κίνδυνος της εξόδου μας από την Ευρωζώνη και του κοινωνικού χάους. Η συγκυρία είναι πράγματι δύσκολη και η επικράτηση πνεύματος πολιτικής συνεννόησης χαιρετίστηκε από τον ελληνικό λαό. Πρέπει να πετύχουμε καλλιεργώντας την συνείδηση πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος».

«Ναι» υπό αυστηρές προϋποθέσεις, που σχετίζονται με το μίνιμουμ των απαιτήσεων του πολίτη στην καθημερινότητά του, λέει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ.Κρεμαστινός στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Μιλώντας επί των προγραμματικών δηλώσεων, εκτίμησε πάντως πως αν συνεχιστούν τα διαλυτικά φαινόμενα του κράτους και η κυβέρνηση Παπαδήμου θα έχει την ίδια τύχη με εκείνες του Γ.Παπανδρέου και του Κ.Καραμανλή, ενώ τόνισε πως θα κριθεί από το τελικό εκβάν.

Ο Νίκος Σαλαγιάννης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως στηρίζει με την ψήφο του την κυβέρνηση Παπαδήμου, όμως επισήμανε ότι δεν ξεκίνησε καλά, καθώς «όλη η διαδικασία είναι μίζερη».

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρ.Ζώης δήλωσε ότι με δυσκολία μπορεί να ανεχθεί στην κυβέρνηση τον πρώην υπουργό Οικονομικών και σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος, Γ.Παπακωνσταντίνου, τον οποίο χαρακτήρισε μοιραίο πρόσωπο.

Ζούμε στον αστερισμό του παραλόγου, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Β.Παπαχρήστος για να περιγράψει το πολιτικό σκηνικό «με τον ένα αρχηγό να παριστάνει τον σκιώδη πρωθυπουργό, ο άλλος τον επερχόμενο και ο τρίτος τον κατασκευαστή πρωθυπουργών».

Αναφερόμενος στην νέα κυβέρνηση είπε πως εκφράζει «αγοραία αντίληψη» της Δημοκρατίας, τόνισε πως όποιος δεν μπορεί να κυβερνήσει δεν παραχωρεί την εντολή του ελληνικού λαού, παρά την παραδίδει, ενώ επισήμανε πως η πολιτική που θα ακολουθείται και από την κυβέρνηση αυτή δεν αποτελεί τη λύση αλλά το πρόβλημα.

Τέλος ο κ. Παπαχρήστος ανέφερε ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είναι πολιτικός, αφού άσκησε δημοσιονομική πολιτική, την κορυφαία πολιτική, εκλεγμένος, όμως, δεν είναι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου