Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Σαν σήμερα... 10 Νοεμβρίου


10 Νοεμβρίου σήμερα
 Παγκόσμια Ημέρα Επιστήμης για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη.
Χρόνια πολλά στον Ορέστη και τον Αρσένιο.
Πολλά γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία συνέβησαν μια ημέρα σαν την σημερινή. Μάχες, γεννήσεις, θάνατοι και διάφορα άλλα. Τα σημαντικότερα από αυτά, με χρονολογική σειρά είναι:

1444

Οι Σταυροφόροι του βασιλιά της Ουγγαρίας Βλάντισλαβ Γ υφίστανται συντριπτική ήττα από τις δυνάμεις του σουλτάνου Μουράτ Β στη Βάρνα. Στη μάχη αυτή έπεσαν τόσο ο Βλάντισλαβ όσο και ο καρδινάλιος Τσεσαρίνι, ο οποίος είχε υποκινήσει το βασιλιά να σπάσει την ανακωχή που είχε συνάψει με τον σουλτάνο. Η ήττα αυτή σήμανε την οριστική επικράτηση των Τούρκων στη ΝΑ Ευρώπη.

1483


Γεννιέται ο Μαρτίνος Λούθηρος, που με τις 95 Θέσεις του ήρθε σε σύγκρουση με την παπική Εκκλησία, προκαλώντας το Σχίσμα και που χώρισε την Ευρώπη σε Καθολικούς και Διαμαρτυρόμενους.






1836

Ο βασιλιάς Όθωνας παντρεύεται την κόρη του μεγάλου δούκα του Ολδεμβούργου Μαρία, η οποία θα πάρει το όνομα Αμαλία.

1885

Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ, που ίδρυσε αργότερα τη Mercedes, κατασκευάζει την πρώτη μοτοσικλέτα (264 κ.ε. - μέγιστη ταχύτητα 12 χλμ/ώρα). Την οδηγεί ο γιος του Πάουλ.

1938

Πεθαίνει σε ηλικία 58 ετών ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο άνθρωπος που έδειξε στην Τουρκία το δρόμο προς τη Δύση. Είχε γεννηθεί το 1880 στη Θεσσαλονίκη.

1994

 Με επίσημο ανακοινωθέν του Σαντάμ Χουσεΐν, το Ιράκ αναγνωρίζει την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του κράτους του Κουβέιτ και υπόσχεται ότι δε θα παραβιάσει τα σύνορά τους.

1995

Σε κώμα πέφτει ο Φιλανδός πιλότος της Φόρμουλα 1 Mika Hakkinen μετά το σοβαρό τραυματισμό του στην πίστα της Αδελαϊδας.

1999

Μετά από παραμονή τριών χρόνων στον πάγκο του Ολυμπιακού και ισάριθμα πρωταθλήματα Ελλάδας, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς λύνει κοινή συναινέσει το συμβόλαιό του με την ομάδα του Πειραιά.

2001

Ο Αντώνης Φώτσης γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας παίκτης που συμμετέχει στο ΝΒΑ. Στον αγώνα της ομάδας του, των Memphis Grizzlies εναντίον των LA Lakers (86-110) πετυχαίνει 4 πόντους σε 12 λεπτά συμμετοχής.





2002

Στον αγώνα Ιωνικός- ΟΦΗ (1-1), η Σοφία Γρυλλάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα βοηθός διαιτητή στην ιστορία της Α Εθνικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου