Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Δέκατο παιχνίδι μέσα σε είκοσι χρόνια για Ελλάδα και Ρωσία


Μόλις στα 20 χρόνια ιστορίας της Ρωσίας ως ανεξάρτητο κράτος (και ως ανεξάρτητη εθνική ομάδα), η Εθνική μας ομάδα έχει ήδη συναντηθεί με τους Ρώσους εννέα φορές, εκ των οποίων οι έξι ήταν στο πλαίσιο επίσημης διοργάνωσης.
Οι Ρώσοι έχουν σίγουρα το πάνω χέρι, καθώς μετρούν τέσσερις νίκες (στα επίσημα) έναντι μόλις μίας της ελληνικής ομάδας και μίας ισοπαλίας.
Η αρχή έγινε το 1993 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994. Αρχικά, στις 23 Μαΐου στο "Λουζνίκι" της Μόσχας, η Εθνική κατάφερε να πάρει την ισοπαλία με 1-1, χάρη στο γκολ του Τάσου Μητρόπουλου στις καθυστερήσεις του 1ου ημιχρόνου, με τον Ντομπροβόλσκι να ισοφαρίζει για τους Ρώσους με πέναλτι στο 70ό λεπτό.
Έξι μήνες μετά, ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου, ο Νίκος Μαχλάς έγραψε το όνομά του στην ιστορία με χρυσά γράμματα, καθώς η κεφαλιά του στο ΟΑΚΑ χάρισε τη νίκη με 1-0 στην Ελλάδα και ταυτόχρονα της έδωσε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Στα προκριματικά για το Euro 1996, το σενάριο ήταν καταστροφικό για την ελληνική ομάδα, καθώς στο πρώτο ματς, στις 26 Απριλίου 1995 στο Καυτανζόγλειο, η Ρωσία πέρασε με το επιβλητικό 0-3. Χωρίς βαθμό για την Ελλάδα έληξε και το ματς στο "Λουζνίκι", όπου οι Ρώσοι επικράτησαν με 2-1, παρά το γεγονός ότι ο Τσαλουχίδης είχε ισοφαρίσει προσωρινά το αυτογκόλ του Ουζουνίδη, αλλά ο Ονόπκο χάρισε τη νίκη στην "αρκούδα".
Ακολούθησαν τρεις φιλικοί αγώνες, ένας στο ΟΑΚΑ το 1998, που έληξε 1-1, ένας στο Ηράκλειο το 2001, που έληξε 3-3, και έξι μήνες αργότερα στη Μόσχα, όπου είχαμε νέα ισοπαλία, με 0-0 αυτή τη φορά.
Από κει και πέρα, Ελλάδα και Ρωσία τα είπαν και πάλι μόνο σε τελική φάση Euro, με την παράδοση να είναι υπέρ των Ρώσων. Αρχικά το 2004 στο "Αλγκάρβε", λίγο έλειψε να μας αποκλείσουν και να μας στερήσουν το τρόπαιο, καθώς νίκησαν με 2-1, σε ένα ματς που το σκορ θα μπορούσε να είναι πιο βαρύ, αλλά ο Βρύζας μάς έστειλε στα προημιτελικά.
Το 2008 στην Αυστρία δεν σταθήκαμε τόσο τυχεροί, αφού η ήττα με 1-0 ήταν καταδικαστική, καθώς είχε προηγηθεί κι εκείνη με 2-0 από τους Σουηδούς.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου