Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Σαν Σήμερα... 19 Νοεμβρίου



Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας τουαλέτας!

Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2001, με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουαλέτας, ως Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας. Σκοπός αυτής της ημέρας είναι αφενός η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμά του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του δικαιώματος αυτού από τους ιδιοκτήτες των δημόσιων τουαλετών και αφετέρου η υποχρέωση του χρήστη να συνεισφέρει στην καθαριότητα, υγιεινή και διατήρηση της κατάστασής τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουαλέτας (WTO) είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που σκοπό έχει τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και της κατάστασης των τουαλετών σε παγκόσμιο επίπεδο και στους κόλπους της συγκεντρώνει πανεπιστημιακούς, οικολόγους, σχεδιαστές τουαλετών και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουαλέτας, ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6 με 8 φορές την ημέρα, περίπου 2.500 φορές το χρόνο δηλαδή. Με άλλα λόγια, ο μέσος άνθρωπος περνά περίπου 3 χρόνια από τη ζωή του στην τουαλέτα.
Η αποφυγή ούρησης εξαιτίας των βρώμικων τουαλετών, μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την ουροδόχο κύστη.
Ακόμη, προκειμένου να αποφύγει κανείς την ούρηση λόγω της μη καλής κατάστασης των τουαλετών, δεν πίνει υγρά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα από τους άνδρες, ωστόσο τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
Οι περισσότερες τουαλέτες έχουν σχεδιαστεί λανθασμένα.
Τέλος, η «επίσκεψη» στην τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.




Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα:

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σ' ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο.


1862: Η Εθνική Συνέλευση αποφασίζει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μετά την έξωση του Όθωνα.
1864: Με νέο νόμο προβλέπεται η άμεση εκλογή του δημάρχου από το λαό.
1893: Εκδίδεται το πρώτο έγχρωμο ένθετο εφημερίδας, στο φύλλο της Κυριακάτικης «New York World».


1906: Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες της ομάδας του κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων.


1906: Ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου από το Ζέλοβο (Ανταρτικό), μάχεται με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις και πέφτει στα Όστιμα (Τρίγωνο), της περιοχής των Κορεστίων.


1912: O Λόχος Αεροπόρων (η πρώτη Μονάδα της Στρατιωτικής Αεροπορίας), αποτελούμενος από τέσσερα νέα αεροπλάνα Maurice Farman MF.7 80 ίππων και το ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με προορισμό την Πρέβεζα. Από εκεί ο Λόχος θα συνέχιζε τη δράση του στο Μέτωπο Ηπείρου.


1928: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού «ΤΙΜΕ» με εξώφυλλο – προσωπογραφία. Πρόκειται για τον ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο.
1933: Οι Ισπανίδες ψηφίζουν για πρώτη φορά.
1943: Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

1962: Εγκαινιάζεται η Ναυτική Σχολή Πόρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου