Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Σαν Σήμερα... 16 Νοεμβρίου!






 
Χρόνια πολλά στην Ιφιγένεια και στο Ματθαίο!






Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας:
Ο ΟΗΕ είχε ανακηρύξει το 1995 «Έτος Ανεκτικότητας», σε μια προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις.Φυσικό επακόλουθο ήταν η καθιέρωση της Παγκόσμιας Μέρας Ανεκτικότητας την 16η Νοεμβρίου κάθε χρόνου, αρχής γενομένης από το 1996. Γιατί «η ανεκτικότητα και η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες κοινωνίες δεν χτίζεται σε ένα βράδυ, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια», σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό. (Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου)


Τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα:
 
 
534: Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιανείου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».

1532: Ο ισπανός κονκισταδόρ Φρανθίσκο Πιθάρο συλλαμβάνει τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταχουάλπα και καταλύει την αυτοκρατορία τους.
 
1776: Στις ΗΠΑ ακούγεται ο πρώτος πυροβολισμός στον αέρα προς τιμήν νεκρού στρατιώτη.
 
1825: Ελληνική Επανάσταση: Οι Έλληνες, υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, νικούν τους Τουρκαλβανούς, υπό τους μπέηδες Μουστά και Καριοφίλ, στην μονή Δομνούς.

1828: Οι Μεγάλες Δυνάμεις, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, υπογράφουν το πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει την αποχώρηση των Οθωμανικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

1849: Ο ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι γλιτώνει την τελευταία στιγμή την εκτέλεση, επειδή συμμετείχε σε αντιτσαρική οργάνωση.
1904: Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ.

1920: Πολιτική αεροπορία: Ιδρύεται η αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QUANTAS.

1924: «Γεννιέται» στο μυαλό του Ίαν Φλέμινγκ o χαρακτήρας του βρετανού κατασκόπου Τζέιμς Μποντ.

1946: Ιδρύθηκε και ξεκινά το έργο της η ΟΥΝΕΣΚΟ (UNESCO).

1959: Πρώτη παράσταση στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης του μιούζικαλ «Η Μελωδία της Ευτυχίας» (The Sound of Music), σε μουσική Ρίτσαρντ Ρότζερς και στίχους Όσκαρ Χάμερστιν.

1998: Θρίαμβος για την Ελλάδα στο άθλημα της άρσης βαρών. Η ελληνική ομάδα, με έξι χρυσά, τέσσερα ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια, κατακτά για πρώτη φορά στην ιστορία της την πρώτη θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου