Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν απαιτούνται νέα μέτρα και νέες περικοπές»







«Δεν απαιτούνται νέα μέτρα, δεν απαιτούνται νέες περικοπές, νέες θυσίες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑΟΣ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να εφαρμοσθούν όσα έχουν ψηφιστεί». Ο Υπουργός υποσχέθηκε αξιοπρεπή και δίκαιη κατανομή των βαρών και «αποκατάσταση των αδικιών».

«Εχει μειωθεί η διεθνής αξιοπιστία της χώρας» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι «έχουμε φτάσει στο όριο να διαρραγεί η συνοχή της κοινωνίας μας». Ο υπουργός σημείωσε επίσης: «Είναι η ώρα με αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων να πορευθούμε και να βγάλουμε τη χώρα από αυτή τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει λόγω συσσωρευμένων ιστορικών πολιτικών λαθών. Δεν είναι η ώρα ούτε για καταγραφή ούτε για επιμερισμό ευθυνών, είναι η ώρα της συσπείρωσης, της συλλογικής δράσης, της ελπίδας και της προοπτικής».

Ο Υπουργός καλωσόρισε το νέο υφυπουργό Οικονομικών, καθηγητή κ. Γ. Μουρμούρα, τον οποίο ανέφερε ότι γνωρίζει από την εποχή που ήταν «κατά κάποιο τρόπο» φοιτητής του. «Είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλλει στην επιτυχία των καταστατικών σκοπών της νέας μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας, κυβέρνησης εθνικής ενότητας» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Η συνεργασία είμαι βέβαιος ότι θα είναι άψογη και θα ενισχυθεί και η διαπραγματευτική μας ομάδα με την τρόικα». Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Βενιζέλου με συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Mετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο κ. Μουρμούρας δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, όπως βεβαίως και τον Πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο. Θα συμβάλλω με όλες τις δυνάμεις μου στην εκπλήρωση της συγκεκριμένης αποστολής της νέας αυτής μεταβατικής Κυβέρνησης με γνώμονα πάντα την ευημερία του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού»

Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε τις επόμενες προτεραιότητες ως εξής:

1. Εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης 8 δισ. των 8 δις. ευρώ πριν τις 15 Δεκεμβρίου. Εφόσον γίνουν οι προαπαιτούμενες ενέργειες ως την Τρίτη θα υπάρξει ακόμα και τηλεφωνική απόφαση Eurogroup ως τις 17 Νοεμβρίου ενώ το ΔΝΤ θα συνεδριάσει 21 Νοεμβρίου. Ως την Τρίτη θα έχουν διευθετηθεί οι ελάχιστες διαχειριστικές και διοικητικές λεπτομέρειες. Παραλλήλως απαιτείται πολιτική επιβεβαίωση των δεσμεύσεων της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου.
2.Εναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση, που θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Δεκεμβρίου. «Είναι λίγα τα πράγματα που μπορούμε να βελτιώσουμε ή να μεταβάλουμε» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
3. Κατάθεση και η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012 -το αργότερο μέχρι τις 21 Νοεμβρίου θα έχει κατατεθεί στη Βουλή. Την προσεχή εβδομάδα θα εγκριθεί από το υπουργικό Συμβούλιο. Βασικά χαρακτηριστικά: δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 1,2% του ΑΕΠ το 2012 και μείωση του δημόσιου χρέους ακόμα και 5 δισ. ευρώ το 2012 ή συνολικά 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014.
4.Σε εξέλιξη οι διαδικασίες για το κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους με τους ιδιώτες, απαιτείται διαμόρφωση του νομικού πλαισίου και στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2012.
«Εχουμε τις καλύτερες πολιτικές προϋποθέσεις για να επιτύχουμε κάτι καλό. Βρισκόμαστε σε κατάσταση θετικής αναμονής και όλοι μας δίνουν μια νέα ευκαιρία. Πρέπει να την τιμήσουμε και την αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Νιώθω πιο ισχυρός πιο έτοιμος για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η νέα κυβέρνηση αναμένει την εκταμίευση 88 δισ. ευρώ ως τις αρχές Μαρτίου από το πρώτο και δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ: 30 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, 30 δισ. ευρώ ως εγγυήσεις για την ανταλλαγή ομολόγων και 20 δισ. ευρώ για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του προϋπολογισμού πλέον των 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης που εκτιμάται ότι θα εκταμιευθεί μέσα στο μήνα.
Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα η τρόικα, τυπικώς για την έναρξη των διαβουλεύσεων για το νέο πρόγραμμα. Ουσιαστικά ο έλεγχος θα αφορά σε πρώτη φάση το κατά πόσον τηρούνται οι δεσμεύσεις (prior actions) για την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται στην Αθήνα και ο επικεφαλής της «ομάδας δράσης» της Κομισιόν κ. Χόρστ Ράιχενμπαχ.
Το οικονομικό επιτελείο είχε σύντομη συνάντηση με τον νέο Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο στη Βουλή και το βράδυ της Παρασκευής.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου