Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μας έδωσαν "τα παπούτσια στο χέρι"!!

            Όλοι λίγο ή πολύ θα έχουμε ακούσει τη φράση "Του έδωσαν τα παπούτσια στο χέρι", με αυτή τη φράση εννοούμε ότι κάποιον  τον απολύουμε από τη δουλειά του  ή τον διώχνουμε από κάπου για διάφορους λόγους.  
         Μάλιστα σε αυτή την περίοδο οικονομικής κρίσης σε πολλούς από εμάς μπορεί να έχει τύχει να μας "δώσουν τα παπούτσια στο χέρι". Το ίδιο ουσιάστικα συνέβη και με τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, που "ΤΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ".  


Πώς όμως προέκυψε να χρησιμοποιούμε αυτή τη φράση;

     Αυτή η έκφραση ξεκίνησε από ένα παλιό έθιμο, που είχε την πρώτη εφαρμογή του στη Βαβυλωνία. Όταν ο βασιλιάς ήθελε να αντικαταστήσει έναν άρχοντα, είτε γιατί ήταν ανεπαρκής, είτε γιατί με κάποια σφάλματά του είχε πέσει στη δυσμένειά του, του έστελνε ένα ζευγάρι από παλιά παπούτσια με γραμμένο από κάτω το όνομα αυτού που το λάβαινε.
      Το έθιμο αυτό το πήραν από τους Βαβυλώνιους και οι Βυζαντινοί και το διατήρησαν ως τα τελευταία χρόνια της αυτοκρατορίας. Σχετική είναι  και η άλλη φράση που λέμε: "Σε γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια", την οποία χρησιμοποιεί κάποιος όταν θέλει να σου δείξει ότι  δεν σε υπολογίζει, δε σου δίνει αξία, σημασία, σε αγνοεί.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου