Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Σήμερα στις 19:00 οι προγραμματικές δηλώσεις

    Το στίγμα των προθέσεών του για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει δίνει στις 19:00 τη Δευτέρα, κατά την έναρξη των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος.

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε από τους υπουργούς να του έχουν αποστείλει ως το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του, στο Μέγαρο Μαξίμου, δισέλιδη επιστολή με τις προτεραιότητες κατά υπουργείο, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να αποφασίσει τι θα συμπεριλάβει από όλα αυτά στην ομιλία του.

Κατά την ομιλία του, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Παπαδήμος αναμένεται να στείλει σαφή μηνύματα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, για την πιστή και ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Από την πλευρά τους, οι Βρυξέλλες και η ηγεσία της ΕΕ πιέζουν για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων κατά γράμμα.

Ο πρωθυπουργός είχε ήδη από το Σάββατο επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Αν και οι πιέσεις υφίστανται, υπάρχει η εκτίμηση ότι εφόσον όλα προχωρήσουν ομαλά, θα είναι εφικτή η αποδέσμευση της 6ης δόσης μέσω τηλεδιάσκεψης στις 17 Νοεμβρίου.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Λουκάς Παπαδήμος εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στις Βρυξέλλες, εντός της εβδομάδας για να έχει εκ του σύνεγγυς επαφές με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, αλλά και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι η υπογραφές στο κείμενο δεσμεύσεων για την εφαρμογή της νέας δανειακής σύμβασης της 26ης Οκτωβρίου.

Οι σχετικές επιστολές είναι ήδη στα χέρια της κυβέρνησης και πρέπει να υπογραφούν από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλο.

Ο κ. Σαμαράς έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να υπογράψει, ωστόσο όπως δήλωσε στην Καθημερινή ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, το κείμενο θα είναι διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην συνιστά πολιτικό ή προσωπικό πρόβλημα για τον πρόεδρο της ΝΔ.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου