Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2011

Κρίσιμη εβδομάδα

Τη Δευτέρα ξεκινά στη Βουλή η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αναγκαστεί να βουτήξει κατ'ευθείαν στα βαθιά, καθώς στην κρίσιμη εβδομάδα που ξεκινά επιστρέφει η τρόικα, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η κατάρτιση και κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, να προχωρήσει το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στη διαδικασία για το ελληνικό χρέος και να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Στην Αθήνα αναμένεται, λίγο μετά την τρόικα, και η άφιξη της ομάδας εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ ενώ η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει στις Βρυξέλλες τις δεσμεύσεις της για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Το απόγευμα της Δευτέρας (19:00) ξεκινούν, με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και εν συνεχεία των υπουργών, οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, πιθανώς το μεσημέρι της Τετάρτης.

Τα κλιμάκια των ελεγκτών της τρόικας αναμένονται επίσης στις αρχές της εβδομάδας. Εκτός από την εκταμίευση της έκτης δόσης, οι διαβουλεύσεις που θα γίνουν θα αφορούν την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος -κάτι που πρέπει να «ξεκινήσει άμεσα», όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Πηγές του Reuters στο ΔΝΤ ανέφεραν πως, το ζήτημα της δόσης, το Ταμείο επιμένει στην προϋπόθεση να δοθούν δεσμεύσεις από την Αθήνα πριν αποφασιστεί η αποδέσμευσή της.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πλευρά, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είχε υπογραμμίσει την Παρασκευή πως «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».

Αμέσως μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται και η «ομάδα εργασίας» της Κομισιόν με την έκθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις και δράσεις που κρίνει απαραίτητες. Την καυτή ατζέντα της νέας κυβέρνησης συμπληρώνει και η προετοιμασία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με στόχο ολοκλήρωση της κατάρτισής του τις επόμενες εβδομάδες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου